De 8 kostråd
 
1. Spis mere frugt og grønt - 6 om ugen
 
En kost med et højt indhold af grøntsager og frugt vil nedsætte risikoen for hjerte-kar sygdomme, visse kræftformer og fedme. Fødevarene i denne gruppe er gennemgående energifattige og har et højt indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler. Anbefalingen er 600 gram frugt og grønt om dagen, f.eks. 3 frugter og 3 grøntsager af ca. 100 gram
 
 
2. Spis fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen
 
Fisk er sund mad med et højt indhold af sundhedsfremmende nærringsstoffer og kan reducere forekomsten af hjerte-kar sygdomme. Spis 1-2 fiskemåltider om ugen samt fiskepålæg flere gange om ugen - og spis forskellige slags fisk.
 
 
3. Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød - hver dag
 
En kost, hvor indholdet af mættet fedt reduceres, og erstattes af kulhydrater i form af et højt indhold af brød, gryn, ris, pasta og kartofler, vil nedsætte risikoen for udvikling af hjerte-kar sygdomme, fedme og forskellige kræftformer. Voksne personer bør indtage 500 gr. af disse fødevareer dagligt, halvdelen som kartofler, ris eller pasta og halvdelen som brød og gryn. Kartofler, rugbrød og andre fuldkornsprodukter bør foretrækkes.
 
 
4. Spar på sukker - især sodavand, slik og kager
 
Sukker tilsat maden tilfører energi, men ingen essentielle næringsstoffer. Sukkerrig kost gør det derfor vanskeligere at sikre kroppen tilførsel af tilstrækkelige mængder essentielle næringsstoffer. Sukker og især sukkerige drikkevarer øger risikoen for vægtøgning og fedme, hvorfor det er vigtigt kun at have moderat forbrug af sukkersødede nydelsesmidler, f.eks. slik, kager og sodavand. Det anbefales, at tilsat sukker reduceres til under 10 % af det samlede energiindtag, svarende til mindre end 55 gram for børn og 70 gram tilsat sukker pr dag for voksne.
 
 
5. Spis mindre fedt - især fra mejeriprodukter og kød
 
Et moderat fedtindhold i kosten bidrager til en sund kost og kan nedsætte risikoen for overvægt og en række livsstilssygdomme. Det er navnlig mættet fedt, der bør spares på for at nedsætte risikoen for hjerte-kar sygdomme. Fede mælkeprodukter samt fede kød- og pålægsprodukter har et højt indhold af mættet fedt.
 
 
6. Spis varieret - og bevar normalvægten
 
Ingen fødevarer indeholder  alle de nødvendige nærringstoffer, så når maden varieres ved at spise forskellige typer brød, frugt og grønt, kød og fisk, sikres kroppen en bedre dækning af de nødvendige esssentielle næringsstoffer.
Baggrunden for dette råd er bl.a. at alle essentielle næringsstoffer skal sikres gennem relativt begrænset  energiindtag, da et lavt enregiindtag er nødvendigt  for at forebygge overvægt.
Efterfølgelse af kostrådene vil samlet set modvirke tilbøjeligheden til at stige i vægt, men da et  af de store ernæringsmæssige problemer aktuelt er overvægt og fedme, er det desuden påkrævet at have fokus direkte på legemsvægten ved at veje sig regelmæssigt og ved at skære ned på portionsstørrelserne og den samlede kalorieindtagelse.
 
7. Sluk tørsten i vand
 
 
Almindelig postevand og mineralvand bidrager til at dække kroppens væskebehov uden samtidig at tilføre kroppen energi fra sukker, alkohol og fedt. Vand fra hanen i Danmark er rent og indeholder mineraler som kalcium, jod og magnesium. Drik ca. 1-1½ liter væske om dagen og drik vand, når du er tørstig.
 
 
8. Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen
 
 
En fysisk aktiv hverdag gavner både helbred og humør ved at nedsætte risikoen for en række livsstilssygdomme og forbygge psykiske problemer. Fysisk aktivitet styrker hjerte, lunger, muskler, sener og knogler og dermed den fysiske form samt nedsætter risikoen for overvægt og fedme. Det er vigtigt at være fysisk aktiv uanset alder. Voksne anbefales 30-60 minutteers moderat fysisk aktivitet, og børn anbefales mindst 60 minutters moderat fysisk aktivitet hver dag. Den daglige fysiske aktivitet må gerne være opdelt i kortere perioder i løbet af dagen.